Online? Ik heb niks met computertechniek..

Jij hebt een mooie onderneming, een passie, een missie en zeer waarschijnlijk een visie. Jarenlang ging het goed en kreeg je je klanten via mond tot mondreclame. Maar inmiddels is er veel veranderd. De jongere generaties zoeken alles op met behulp van internet, of dat nou op een computer of mobiel is, dat maakt niet meer uit. Jij zou heel graag (meer) online willen gaan ondernemen. Maar hoe? Want jij hebt niks met computers en techniek.

Zorg dat je online goed vindbaar bent!

Iedereen heeft wel een mobiel, tablet of computer ter beschikking. Daar kun je heel veel in op zoeken. Mensen willen iets aanschaffen, kopen, informatie zoeken,  noem maar op. Het zijn vooral de jongere generaties die snel informatie willen krijgen. Daarom wordt het steeds belangrijker om online zichtbaar te zijn. Dat je laat zien, waarvoor een klant bij jou moet zijn. Wat jouw (nieuwe) dienst of product is.

OMG…..computer-techniek…

Maar wat als je geen tijd of zin hebt om je in al die computertechniek te verdiepen? Of als je helemaal niets hebt met computers, dat kan natuurlijk.

Jij bent waarschijnlijk meer een ondernemer die liever tijd steekt in jouw dienst of product. De techniek is dan bijzaak.

Reddende engel

Wat als er nu mensen zijn, die het wel leuk vinden om uit te puzzelen hoe bepaalde programma’s werken. Of jou kunnen helpen om met behulp van computerprogramma’s efficiënter te werken, zodat jij meer tijd kunt besteden aan jouw klanten of nieuwe ideeën. Of jouw social media berichten te posten op de verschillende social media kanalen die steeds veranderen. Want Instagram bijvoorbeeld verandert snel en werkt soms toch net even wat anders dan Facebook.

Programma’s om mee te werken

Ik ben al een tijdje ondernemer en maak gebruik van verschillende computer programma’s en apps.

Waaronder:

 • Lastpass; een wachtwoordmanager om inloggevens veilig te delen. Het werkt snel, doordat je direct door kan klikken en in het programma komt, je hoeft niet eerst alle inloggegevens op te zoeken. In het kader van de AVG super handig, omdat je na de samenwerking alles snel kunt los koppelen en je geen inloggegevens meer hebt van je klant.
 • Toggl: urenregistratie. Je houdt bijv. via een app op je telefoon de uren bij die je ergens aan werkt.
 • Gmail en Google drive: handige programma’s om informatie met elkaar te delen.
 • Canva; creatief programma om berichten te maken, zodat je dat in het juiste formaat kunt delen of mooie e books kunt maken en dergelijke.
 • Moneybird; online boekhoudprogramma om offertes, facturen en dergelijke in te maken en te versturen en je btw mee te laten berekenen.
 • WordPress en Divi builder; mooi programma om websites mee te maken en mooie online trainingen of zelfs een academy.
 • Skype; tool om met elkaar te overleggen en mee te kijken in de systemen.

Daarnaast zijn er nog veel meer online programma’s die het leven van een ondernemer een stuk makkelijker maken. Ik vind het leuk om me daarin te verdiepen. Dus mocht jij zoiets hebben van, ik steek mijn tijd liever in andere dingen, zoals klant contact of verkopen van jouw dienst of product. Laat het me weten.

Misschien ben jij een kennisondernemer of verkoop je een dienst of product en wil je verder groeien en meer online zichtbaar worden, neem dan contact met mij op. Dan maken we een bel-of een skype afspraak om elkaar beter te leren kennen en geef ik jou tips over online ondernemen

 

Gebrek aan tijd? Gebruik online tools

Sinds 2014 ben ik freelancer en sinds afgelopen februari officieel ondernemer en eigenaar van WvS Online Business Support. Ik merk dat de wereld om ons heen snel veranderd. Oude dingen herrijzen, nieuwe technieken zoals social media hebben grote impact op onze meningen en keuzes die we maken.

Online ondernemen is écht de toekomst!

Oké, naast offline natuurlijk, want het één kan niet zonder het ander en mensen zijn tegenwoordig slim genoeg en vinden hun informatie snel op het internet bijvoorbeeld met hun mobiel. Ik zie dit zelf thuis ook bij mijn puberdochters. Zij zien veel op social media en zoeken vaak producten of winkels op via internet. Hier liggen dus kansen. Kansen voor het mkb:

 • om naast offline ook meer online zichtbaar te worden, ook al is dat voor mensen die in de buurt wonen.
 • zorgen dat je een website hebt, waar op staat wat je verkoopt, een dienst of product, dat maakt niet uit. Als je maar laat zien, wat je verkoopt en waarvoor ze bij jou moeten zijn.
 • als mensen je maar kunnen vinden op het internet en ook op social media. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven. Dat zijn de voorbeelden, zij weten hoe dit spel gespeeld wordt.

Voor ondernemers die nog traditioneel offertes versturen, contracten maken, maatwerk leveren en factureren, zijn er inmiddels nieuwe manieren om hiermee om te gaan. Er zijn inmiddels zoveel online tools, die bedrijven kunnen gebruiken om efficiënter te werken. Vooral mkb ondernemers kunnen hier zeker nog een slag in maken.

Deze online wereld zorgt ook voor een andere verbinding. Mensen kunnen sneller contact met je maken via app of mail, want vooral jongeren hebben niet zoveel met bellen. Zij reageren op jouw social media berichten. Mensen zien jouw naam telkens voorbij komen en zo wordt jouw merk sterker, door meer online zichtbaarheid.

Nou weet ik uit eigen ervaring, dat juist die zaken ook heel veel tijd kosten. Een website laten maken vraagt ook tijd van jou als ondernemer. Wat ga ik erop zetten, wat wil ik dat een klant weet over mij, waar kan de klant bij mij voor terecht en noem maar op. En tijd, dat is wel een ding.

Online tools

 • ik gebruik Toggle om mijn gewerkte uren bij te houden voor klanten. Dit is een online urenregistratie
 • en ik plan mijn werkzaamheden in via mijn gmail agenda, onderdeel van Gsuite.
 • ik maak plaatjes in Canva voor meer creativiteit omtrent online zichtbaarheid.
 • mijn boekhouding doe ik in Moneybird
 • en sinds kort heb ik Knab als bank.
 • daarnaast ontwikkel ik mezelf steeds verder in het CMS systeem WordPress
 • samen met de Divi builder
 • om mooie online programma’s te maken voor kennisondernemers

Samenwerken

Doe ik op een veilige manier, daarom gebruik ik Lastpass als wachtwoordmanager. Hierover heb ik onlangs een filmpje gemaakt met het programma Screencast-O-matic voor zzp barometer. Lastpass is een handige en tevens een veilige tool om efficiënt in samen te werken.

Mocht jij plannen hebben om te groeien, willen samenwerken of weten hoe jij jouw bedrijf nog efficiënter kunt inrichten.

Of ben jij een kennisondernemer en wil je verder groeien en meer online zichtbaar worden, neem dan contact met mij op. Dan maken we een bel-of een skype afspraak om elkaar beter te leren kennen en misschien wel samen te gaan werken.